Može se sogan dolma jesti uvijek. Mi što vam kažemo. Zasitna je i ukusna. Ma preukusna. Kuhajte s nama.
Smjesa
za punjenje luka:
·
8-10 krupnih glavica crnog luka (za
punjenje)
·
1 manja glavica crnog luka
·
oko 1l ključale vode
·
200 g mljevenog mesa
·
1/2 dl ulja
·
100 g riže
·
1 jaje
·
1 kašičica soli
·
1 kašičica mljevenog bibera
·
1/2 kašičice karija u prahu
·
prstohvat bosiljka
·
prstohvat kopra
·
1 kašičica vegete
Zaprška
(sos):
·
1/2 dl ulja
·
2 kašike brašna
·
5-6 dl obične vode
·
1 kašika šećera (kristal)
·
2 dl kisele pavlake
·
1 kašika sirćeta
·
2,5 dl cijeđenog paradajza
Sogan dolma - Lukovice
Priprema:
Krupne
glavice crnog luka očistiti i oštrim šiljatim nožem pažljivo izdubiti što veći
otvor, u koji će se stavljati nadjev.
Popakovati
ih u odgovarajuću šerpu, tako da ostane što manje šupljina i da se ne mogu pomjeriti
i prevrnuti pri kuvanju. Preliti ih sa ključalom vodom, da malo odmeknu.
Izdubljenim
dijelovima luka skratiti vrh i gornje dijelove ostaviti za pokrivanje
napunjenih glavica.
Mljeveno
meso posoliti, pobiberiti, dodati kari, bosiljak, kopar i vegetu, pa sve dobro
izjednačiti i ostaviti da odstoji, da meso upije sve mirise začina.
Pažljivo
izliti vodu iz šerpe sa izdubljenim glavicama, tako da glavice ostanu ne pomjerene
u šerpi, sa otvorom na gore. Isjeckati sitno manju glavicu crnog luka i ostatke
izdubljenih glavica (vrhove), pa propržiti na zagrijanom ulju. Zatim dodati
opranu i ocijeđenu rižu, pa ga kratko propržiti sa lukom. Čim se luk i riža
malo ohlade, dodati ih u mljeveno meso, odstajalo sa začinima, dodati jedno cijelo
jaje i miješanjem izjednačiti masu. Pripremljenom masom puniti otvore svake
glavice i pokriti isječenim lukom, koji je ostao od dubljenja.
Vrhovi
se skraćuju da ne bi istisnuli nadjev, a i da u otvore stane što više nadeva.
U
drugoj šerpi napraviti sos - zapršku: zagrijati ulje, dodati brašno neprestano
miješajući kašikom, a kad blago porumeni, sipati cijeđeni paradajz, kašiku
šećera, a zatim i običnu vodu, tako da zaprška bude vrlo tečna.
Kada
sve provri, skinuti sa ringle i dodati kiselu pavlaku. Količina tečnosti
(paradajza i vode) u zapršci zavisi od veličine šupljina u šerpi sa lukom,
veličine glavica luka, kao i same šerpe.
Zaprškom
preliti napunjene glavice, pa ih kuvati na umerenoj temperaturi oko 20 minuta,
da se ne bi podizale i prevrnule, a ne smije se ni miješati, jer će luk biti
mekan, da se ne raspadne. Kada je kuhanje završeno, dodati jednu kašiku
sirćeta, koji će malo da stegne glavice.
Ovo
jelo je poželjno služiti u istom sudu u kojem se kuhalo, da se glavice ne
raspadaju.
I
za kraj, ne budite skeptični što se tiče lukovica, odnosno sogan dolme,
probajte, nećete ostati razočarani niti ravnodušni. Za prste je polizati.
Uživajte.
Bon
appetit.
Prijatno
Vam.
Nema komentara:
Objavi komentar