Sarma se smatra bugarskim nacionalnim jelom, ali ne s ukiseljenim kupusom, već sa svježim bijelim kupusom, dok se grčke sarmice pripremaju s lišćem vinove loze.
Sarme najčešće pripremaju u Armeniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Moldaviji, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Jordanu, Libanonu, Siriji, Iraku, Turskoj i Ukrajini, ali uglavnom s različitim receptima. U Gruziji i Armeniji isto ili slično jelo naziva se "dolma".
Današnji recept je o našoj sarmi, sarmi u listovima kiselog kupusa. Pa počnimo...
Sastojci:
2 glavice kiselog kupusa
2 glavice kiselog kupusa
1
kg mljevenog mesa
300
g riže
150
g suhog mesa
2
mrkve
1
mala glavica luka
vegeta
biber
so
Zaprška:
50 ml ulja
1
supena kašika brašna
1
čajna kašika paradajz sosa
1
čajna kašika aleve paprike
Gotova sarma. Poslužite se...
Priprema:
Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice. U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus je uglavnom dovoljno slan).
Odvojiti
list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile
- a njih redati po dnu nenauljene šerpe. Na svaki list kupusa staviti
supenu kašiku punjenja. Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i
zarolati.
Sarme
redati u šerpu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa;
najbolje između sarmi. Pritisnuti sarmu tanjirom.
U
drugoj šerpi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove
tanjira.
Ostaviti da voda prokuha - čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu sat vremena.
Ostaviti da voda prokuha - čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu sat vremena.
Nakon
sat vremena, napraviti zapršku.
U
tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno,
paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu,
dvije. Oprezno skloniti tanjir iz šerpe.
Preliti
sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.
Vratiti
tanjir i ostaviti sarmu da se kuha još sat vremena na najnižoj temperaturi.
Veoma
čest slučaj je da se isti sastav stavlja u malinovo i grožđano lišće, ili list
raštike, te se dobija jelo koje podsjeća na sarmu, što je zapravo drugo
bosanskohercegovačko jelo, poznatije kao japrak, o kome će da bude riječi u
nekom od narednih recepata.
Prijatno
vam svakako.
Bon
appetit.
bosanska jela su najbolja
OdgovoriIzbriši👌
OdgovoriIzbriši