Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine. Povijesničari
kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima dugu tradiciju u Bosni i
Hercegovini i čitavoj regiji, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se
pripravljao kao tradicionalno radničko (rudarsko) jelo.
Bosanski
lonac je do danas pretrpio znatne promjene, jer se prvotno spremao u puno
skromnijem izdanju nego danas. Iz kulinarske perspektive radi se o tipičnom
složencu, kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana. Kombinacija je to mesa i
povrća koja se dugo i polagano kuha.
Za ovo, izvorno
skromno, jelo ne postoji “pravi
recept” jer svi su pravi. U
lonac će od mesa svatko staviti ono što ima i jede ili ga kombinirati, a povrće
se izmjenjuje ovisno o godišnjem dobu, uz nezaobilazan kupus.
Minimum začina,
gotovo da se i ne stavljaju, dopušta da u tom dugom
polaganom kuhanju, svo obilje povrća koje ste stavili, a u kombinaciji s
mesom, otpusti svoje sokove i arome i da jelu okus.
Za mnoge gotovo
kultno jelo, juhasto, čorbasto i bogato okusom, godi i ljeti, no posebno će
dobro ugrijati u hladnim danima.
Inačica bosanskog
lonca, uz obavezan kupus, ali s nešto manje povrća je lički lonac.
Priprema:
Meso narežite na
veće komade. Možete ga prethodno prepržiti u manjim turama na vrućem ulju da mu
se zatvore pore, ali jednako dobro će biti i preskočite li taj korak.
Ako ste se odlučili
za prženje, nakon što se meso ispržilo, na preostalu masnoću dodajte na ploške
narezan luk i očišćene, ali cijele češnjeve luka i pržite samo toliko da
zamirišu i pokupe sokove mesa.
Kupus narežite na
koamde, krompir na osmine ili četvrtine, mrkvu, celer, peršin na veće kolutove,
a lišće peršina i celera krupno nasjeckajte. Patlidžan narežite na veće
kockice, paprike na komade. Paradajz na veće kriške. Nije neophodno da imate
svo navedeno povrće. Kombinirajte ovisno o onome što trenutno imate ili volite,
no što je povrće raznolikije, jelo će biti aromatičnije i punije, ali nikako
nemojte izostaviti kupus.
Meso, preprženo,
ako ste ga prethodno pržili ili sirovo, samo narezano na veće komade, slažite
na dno posude. Bosanski lonac se može spremati i na ringli, ali jednostavnije
će biti ako upotrijebite rernu, pa birajte duboku i široku posudu koju možete
poklopiti, a koja može podnijeti pripremu u rerni.
Na meso sad slažite
povrće redom koji želite, pa ponavljajte slojeve mesa i povrća dok sve ne
potrošite, a završite sa paradajzom. Svaki red posolite i pobiberite, a kad ste
sve složili, zalijte vodom do ruba sadržaja, ali vodite računa da vam ostane
nekoliko slobodnih centimetara do ruba posude, da tekućina, a otpustit će je i
povrće (pogotovo kupus) ima mjesta za kuhanje.
Pećnicu ugrijte na
180°C, a lonac stavite na ringlu, pa kad zakuha, poklopite i stavite u
rernu. Pecite/kuhajte 3,5 – 4 sata na laganijoj vatri/temperaturi.
Služite uz dobar
domaći, hrskav hljeb. Tako skuhano jelo zadrži svo bogatstvo okusa, naročito
ako je korišten zemljani lonac. Jelo nakon kuhanja ostavite da odstoji desetak
minuta, a zatim sipajte u tanjire.
Uz sve ovo jako
dobro će da prijaju i ljute papričice, fafarone.
Zdravo, jednostavno i tradicionalno. Nema nista boljeg od toga. Jedno naprosto od mojih omiljenih.
Zdravo, jednostavno i tradicionalno. Nema nista boljeg od toga. Jedno naprosto od mojih omiljenih.
Bon appetit.
PRIJATNO VAM.
Nema komentara:
Objavi komentar