četvrtak, 1. rujna 2016.

BOSANSKI BUREK

Jedno od najčešće pravljenih i najčešće posluživanih bosanskohercegovačkih jela, je sa sigurnošću burek. Burek (tur. börek) je vrsta jela od razvučenog tijesta s preprženim mesom ili sirom. Jelo je bilo posebno rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva, odakle je "došlo" na sve druge prostore. Börek (burek) znači potječe iz turske kuhinje. Börek je turska riječ ne samo za ovu pitu, nego i za ostala jela od tijesta. Na području Hrvatske, za razliku od Bosne i Hercegovine, burek se ne odnosi isključivo na jelo s mesom, nego postoje mnoge vrste - burek s mesom, sa sirom, sa zeljem, itd. Ime može dolaziti od turske riječi bur (savijati). Bureci se razlikuju po načinu pripreme mesa. Razlikujemo burek od sjeckanog, mljevenog ("faširanog") ili svinjskog mesa. Također, burek može biti okrugao ili "motan" (u obliku cijevi savijene u spiralu). Moj pobjednik je naravno, motani burek od mljevenog (faširanog) mesa, o čijem pravljenju i govori ovaj recept.

Domaći Burek

Sastojci:
1/2 (pola) kilograma mekog brašna;
3 dcl mlake vode;
1/2 dcl ulja;
malo soli;
60 dkg mljevenog mesa;
manja glavica crvenog luka;
sol, papar, vegeta.

Bosanski recepti

Priprema:
Vrijeme pripreme: 60 minuta.
1. Od brašna, mlake vode, ulja i soli umijesite tijesto.
2. Mijesite ga na pobrašnjenoj podlozi tako dugo dok ne postane glatko i prestane se lijepiti. Ne budete li to uradili po pobrašnjenoj podlozi, lijepiti će Vam se tijesto od samoga početka.
3. Podijelite na tri dijela i svaki malo razvaljajte, namažite uljem i stavite na krpu.
4. Neka stoji 20-30 minuta.
5. Za to vrijeme pripremite meso.
6. Luk sitno nasjeckajte i zajedno sa začinima dodajte u meso, te nakon toga podijelite masu na tri dijela.
7. Stolnjak stavite na kuhinjski stol i jadan dio tijesta stavite na sredinu i razvlačite lagano od sredine.
8. Kada ste dobili prozirno tijesto s jedne i druge strane, stavljajte meso u manjim komadićima i malo pouljite.
9. Stolnjakom s jedne strane zarolajte do sredine pa tako i s druge strane.
10. Prorežite kroz sredinu tako da dobijete dvije odvojene “kobasice”, tačnije dvije rolane polovine.
11. Zamotajte svaku posebno i dobili ste burek, tačnije većini poznati zvrk.
12. Namažite tepsiju uljem, složite bureke i pecite na 180 stepeni, 30 minuta.13. Kada su bureci ispečeni, treba ih malo poprskati sa vodom koju ste prethodno zakuhali sa malo soli.
14. Poklopite ih na desetak minuta da smekšaju.

Posluživanje:
Nakon toga, burek je spreman za serviranje i posluživanje. Naravno, serviranje je po želji uživaoca bureka. Da li će to da bude sa nekom dodatnom salatom, sa čašom jogurta, to je sada isključivo na Vama samima. Meni lično, ovo jedno od najomiljenijih jela koje bosanskohercegovačka kuhinja može da ponudi. Najviše uživam jedući ga kada je gotovo pa vreo, uz čašu jogurta. Preporučujem i vama isto. Uživajte.

Bon appetit.
PRIJATNO VAM.

Nema komentara:

Objavi komentar