četvrtak, 1. rujna 2016.

BOSANSKI LONAC

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine. Povijesničari kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini i čitavoj regiji, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pripravljao kao tradicionalno radničko (rudarsko) jelo.
Bosanski lonac je do danas pretrpio znatne promjene, jer se prvotno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas. Iz kulinarske perspektive radi se o tipičnom složencu, kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana. Kombinacija je to mesa i povrća koja se dugo i polagano kuha.
Za ovo, izvorno skromno, jelo ne postoji “pravi recept” jer svi su pravi. U lonac će od mesa svatko staviti ono što ima i jede ili ga kombinirati, a povrće se izmjenjuje ovisno o godišnjem dobu, uz nezaobilazan kupus.

Minimum začina, gotovo da se i ne stavljaju, dopušta da u tom dugom polaganom kuhanju, svo obilje povrća koje ste stavili, a u kombinaciji s mesom, otpusti svoje sokove i arome i da jelu okus.
Za mnoge gotovo kultno jelo, juhasto, čorbasto i bogato okusom, godi i ljeti, no posebno će dobro ugrijati u hladnim danima.
Inačica bosanskog lonca, uz obavezan kupus, ali s nešto manje povrća je lički lonac.




Priprema:

Meso narežite na veće komade. Možete ga prethodno prepržiti u manjim turama na vrućem ulju da mu se zatvore pore, ali jednako dobro će biti i preskočite li taj korak.
Ako ste se odlučili za prženje, nakon što se meso ispržilo, na preostalu masnoću dodajte na ploške narezan luk i očišćene, ali cijele češnjeve luka i pržite samo toliko da zamirišu i pokupe sokove mesa.

Kupus narežite na koamde, krompir na osmine ili četvrtine, mrkvu, celer, peršin na veće kolutove, a lišće peršina i celera krupno nasjeckajte. Patlidžan narežite na veće kockice, paprike na komade. Paradajz na veće kriške. Nije neophodno da imate svo navedeno povrće. Kombinirajte ovisno o onome što trenutno imate ili volite, no što je povrće raznolikije, jelo će biti aromatičnije i punije, ali nikako nemojte izostaviti kupus.

Meso, preprženo, ako ste ga prethodno pržili ili sirovo, samo narezano na veće komade, slažite na dno posude. Bosanski lonac se može spremati i na ringli, ali jednostavnije će biti ako upotrijebite rernu, pa birajte duboku i široku posudu koju možete poklopiti, a koja može podnijeti pripremu u rerni.

Na meso sad slažite povrće redom koji želite, pa ponavljajte slojeve mesa i povrća dok sve ne potrošite, a završite sa paradajzom. Svaki red posolite i pobiberite, a kad ste sve složili, zalijte vodom do ruba sadržaja, ali vodite računa da vam ostane nekoliko slobodnih centimetara do ruba posude, da tekućina, a otpustit će je i povrće (pogotovo kupus) ima mjesta za kuhanje.

Pećnicu ugrijte na 180°C, a lonac stavite na ringlu, pa kad zakuha, poklopite i stavite u rernu. Pecite/kuhajte 3,5 – 4 sata na laganijoj vatri/temperaturi.
Služite uz dobar domaći, hrskav hljeb. Tako skuhano jelo zadrži svo bogatstvo okusa, naročito ako je korišten zemljani lonac. Jelo nakon kuhanja ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim sipajte u tanjire.

Uz sve ovo jako dobro će da prijaju i ljute papričice, fafarone.
Zdravo, jednostavno i tradicionalno. Nema nista boljeg od toga. Jedno naprosto od mojih omiljenih.


Bon appetit.

PRIJATNO VAM.

Nema komentara:

Objavi komentar