petak, 2. rujna 2016.

Sogan dolma - Lukovice

Može se sogan dolma jesti uvijek. Mi što vam kažemo. Zasitna je i ukusna. Ma preukusna. Kuhajte s nama.


Smjesa za punjenje luka:

·         8-10 krupnih glavica crnog luka (za punjenje)
·         1 manja glavica crnog luka
·         oko 1l ključale vode
·         200 g mljevenog mesa
·         1/2 dl ulja
·         100 g riže
·         1 jaje
·         1 kašičica soli
·         1 kašičica mljevenog bibera
·         1/2 kašičice karija u prahu
·         prstohvat bosiljka
·         prstohvat kopra
·         1 kašičica vegete

Zaprška (sos):

·         1/2 dl ulja
·         2 kašike brašna
·         5-6 dl obične vode
·         1 kašika šećera (kristal)
·         2 dl kisele pavlake
·         1 kašika sirćeta
·         2,5 dl cijeđenog paradajza



Sogan dolma - Lukovice
Priprema:

Krupne glavice crnog luka očistiti i oštrim šiljatim nožem pažljivo izdubiti što veći otvor, u koji će se stavljati nadjev.
Popakovati ih u odgovarajuću šerpu, tako da ostane što manje šupljina i da se ne mogu pomjeriti i prevrnuti pri kuvanju. Preliti ih sa ključalom vodom, da malo odmeknu.
Izdubljenim dijelovima luka skratiti vrh i gornje dijelove ostaviti za pokrivanje napunjenih glavica.
Mljeveno meso posoliti, pobiberiti, dodati kari, bosiljak, kopar i vegetu, pa sve dobro izjednačiti i ostaviti da odstoji, da meso upije sve mirise začina.
Pažljivo izliti vodu iz šerpe sa izdubljenim glavicama, tako da glavice ostanu ne pomjerene u šerpi, sa otvorom na gore. Isjeckati sitno manju glavicu crnog luka i ostatke izdubljenih glavica (vrhove), pa propržiti na zagrijanom ulju. Zatim dodati opranu i ocijeđenu rižu, pa ga kratko propržiti sa lukom. Čim se luk i riža malo ohlade, dodati ih u mljeveno meso, odstajalo sa začinima, dodati jedno cijelo jaje i miješanjem izjednačiti masu. Pripremljenom masom puniti otvore svake glavice i pokriti isječenim lukom, koji je ostao od dubljenja.
Vrhovi se skraćuju da ne bi istisnuli nadjev, a i da u otvore stane što više nadeva.
U drugoj šerpi napraviti sos - zapršku: zagrijati ulje, dodati brašno neprestano miješajući kašikom, a kad blago porumeni, sipati cijeđeni paradajz, kašiku šećera, a zatim i običnu vodu, tako da zaprška bude vrlo tečna.
Kada sve provri, skinuti sa ringle i dodati kiselu pavlaku. Količina tečnosti (paradajza i vode) u zapršci zavisi od veličine šupljina u šerpi sa lukom, veličine glavica luka, kao i same šerpe.
Zaprškom preliti napunjene glavice, pa ih kuvati na umerenoj temperaturi oko 20 minuta, da se ne bi podizale i prevrnule, a ne smije se ni miješati, jer će luk biti mekan, da se ne raspadne. Kada je kuhanje završeno, dodati jednu kašiku sirćeta, koji će malo da stegne glavice.
Ovo jelo je poželjno služiti u istom sudu u kojem se kuhalo, da se glavice ne raspadaju.

I za kraj, ne budite skeptični što se tiče lukovica, odnosno sogan dolme, probajte, nećete ostati razočarani niti ravnodušni. Za prste je polizati. Uživajte.

Bon appetit.

Prijatno Vam.

Nema komentara:

Objavi komentar