petak, 2. rujna 2016.

PEKMEZ OD JABUKA

Jabukov pekmez je također jedna mogućnost da uživate u mirisu Bosne i njene tradicije i u drugim dijelovima svijeta, jer nije osjetljiv na vremenske rokove, iako se priprema bez ikakvog konzervansa ili šećera. Prikladne ambalaže omogućuju transport u bilo koji dio svijeta.
Ovako spremljen pekmez, slatki namaz, predstavlja univerzalnost Bosne i Hercegovine i nešto je najzdravije što možete napraviti i pojesti, kako u Bosni, tako vjerovatno i u cijelome svijetu.


Početak spremanja pekmeza:
Prvo se pristupa skidanju – trešenju jabuka ručno i sa motkom. Jabuke koje su pale sa stabla se beru u vreće i voze na mjesto za daljnju obradu. Poželjno je da se jabuke dopreme u avliju/dvorište ili na drugi prostor gdje je obezbijeđena čista voda za pranje jabuka. 

Kako do pekmeza:

1. Pranje i razabiranje jabuka, dobrih od oštećenih;
2. Stavljanje jabuka u sanduk mašine za mljevenje jabuka, te mljevenje jabuka u mašini;
3. Ubacivanje samljevenih jabuka, u mašinu za cijeđenje samljevenih jabuka;
4. Sipanje cijeđenjem dobijenog jabukovog soka, tzv, "šire", u velike šerpe za kuhanje - "pečenje" i stalno loženje vatre, po mogućnosti da šira cijelo vrijeme pečenja kuha, ne pretjerano da se ne bi izlila iz šerpe;
5. Kuhanje šire u šerpama i izlijevanje skuhanog - "pečenog" pekmeza u posude, najčešće staklene tegle.

Malo detaljnije, kako do pekmeza, potrajati će, ali vrijediti će:

1. Jabuke oprati i odstraniti crvljive i nezdrave dijelove. Samo "ispravne" i očiščene jabuke idu na mljevenje, da se ne bi pokvario pekmez. Mogu se razabirati slatke od kiselih jabuka, ako se želi praviti odvojeno slatki i kiseli pekmez.  U pekmez ne ide ni trunka šećera bez obzira radi li se od slatkih ili kiselih jabuka. 


Desno: Mašina za mljevenje jabuka; Lijevo: Sprava za cijeđenje samljevenih jabuka


2. Stavljanje jabuka u sanduk mašine za mljevenje jabuka, te mljevenje jabuka u mašini. Mašina za mljevenje jabuka je na električni pogon. Ona ima postolje sa osloncem na 4 noge. Na postolju je pričvrščena osovina sa noževima koji se nalaze po obodu osovine. Iznad osovine sa noževima postavljen je drveni sanduk u koji se stavljaju pripremljene jabuke. Ispod postolja nalazi se velika posuda u koju pada samljevena masa. Pošto je većina stvari danas olakšana, tako je i mljevenje i cijeđenje jabuka dosta lakše nego ranije, jer je većina toga na električni pogon, dok se ranije, svaki ovaj proces radio ručno, danima, i na mnogo teži način.

3. Samljevene jabuke se sipaju u spravu za cijeđenjem koja se sastoji od postolja sa 4 noge, obruča sa uzdužnim otvorima kroz koje izlazi iscijeđeni sok, tzv. "šira", navojnog vretena, podloške za pritiskivanje samljevenih jabuka i navojne matice sa ručkom.

4. Jabukov sok - šira se procjeđuje na cjediljki i sipa u posude za kuhanje, koje su postavljene uglavnom na niže čelične nosače, ispod kojih se naloži vatra. Svakako, svako može da improvizuje i napravi sam svoje ložište na kome će da peče pekmez, s tim samo da mora dobro da pazi da bude osigurano, čvrsto i da je u stanju da izdrži duži vremenski period jaku vatru i visoke temperature. Moguće je to raditi i sa dvije šerpe, ali ako imate dosta šire, moguće je i nadoljevati širu u jednu šerpu, kako sadržaj u šerpi iskuha i kako se u šerpi smanji količina tečnosti.

5. Šira se kuha u posudama na laganoj vatri i ne dopustiti se da jako vri, jer onda se šira može izlijevati van posude. U većoj posudi se samo prokuhava šira i iz nje se, kutljačom, sipa i nadolijeva u manje posude ili duboke tepsije u kojima se ukuhava šira, dok se ne ukuha dovoljno. Iz velike posude vrši se skidanje i odstranjivanje pjene cjediljkom, koja se nakupi na površini. Nadolijevanje se vrši više puta, po potrebi, do dovoljne gustoče, dok se ne dobije koezistencija pekmeza. Potrebno je ukuhavati do gustine dobrog meda ili čak i gušće. 

Kako znati da je pekmez ukuhan:

Na tanjir staviti kašikicu tamnog sirupa - pekmeza (jako potamni dok se kuha). Čeka se da se uzeta masa ohladi za probu. Pekmez bi trebao da se lagano razlijeva po tanjiru. Ova proba se radi nekoliko puta u zadnjem satu kuhanja - pečenja pekmeza. Kao dobar znak da je pekmez dovoljno upečen, prepoznatljivi su i sitni, a gusti mjehurići u posudi. Tada treba završiti pečenje, a posuda se pažljivo skida sa sadžaka, a pekmez se, još pažljivije, sipa u šerpu u kojoj se ohladi. Ohlađeni pekmez se sipa u manje staklene tegle sa dobrim poklopcima.


Gotov, fino ukuhan pekmez


Tako dobro upečen pekmez može stajati više godina;
Pekmez se upotrebljava i kao lijek kod kašlja, tako što se kašika pekmeza, rastvorena u vrućoj vodi, ispija kao čaj;
Naročito se preporučuje pekmez od kiselih jabuka u ljekovite svrhe.


Traje malo duže, ali se na kraju isplati. Probajte. Sretno Vam.
Bon appetit svakako.
PRIJATNO VAM.

Broj komentara: 8:

  1. Hvala gospodine Adnane na detaljnom uputstvu za jabukov pekmez. Interesuje me orjentaciono potrebna kolicina jabuka za 1 teglu (750) pekmeza.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na ovako lijepom pojašnjenju za pravljenje pekmeza

    OdgovoriIzbriši
  3. Unknown,za 1 litar(pazi 1 litar)pekmeza treba 10 litara sire,a za 10 litara sire treba ti otprilike 25 kg dobrih socnih jabuka

    OdgovoriIzbriši
  4. Unknown,za 1 litar(pazi 1 litar)pekmeza treba 10 litara sire,a za 10 litara sire treba ti otprilike 25 kg dobrih socnih jabuka

    OdgovoriIzbriši
  5. Pripremam jabuke za pekmez koji cu da pripremim po vasem upustvu.zHa cu da koristim tri vrste najsocnije jabuke koje su meni pristupne ovde u Amerisi jednu vrstu sam ubrala iz baste a dve druge sam isla da berem na vocnhaku koji je pristupan svim ljudima dobre namjere.Kad pripremim javicu vam kako je ispao moj pekmez

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam ispekao pekmez od jabuka koji je ispao gorak zasto je na kraju tako gorak

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gorak ti je,zato sto si peko na jakoj vatri pa ti je prigorio.

      Izbriši